TÜM ULUSLARARASI KİTAP BÖLÜMÜ ÇAĞRILARI İÇİN TIKLAYINIZ.
Peter Lang Yayınevi ortaklığında basılacak olan “Post-Pandemic International System and Globalization” başlıklı uluslararası kitap projesi kapsamında çağrıya çıkmış bulunmaktayız. Kitap projemizin detayları ve bölüm çağrısı aşağıda gönderilmiştir. Kitap projemize bölüm yazarı olarak katılmak isteyen yazarların, bölüm önerilerini belirtilen tarihe kadar, proje adı ve özgeçmişleri ile birlikte [email protected] adresine göndermeleri gerekmektedir.
Saygılarımızla
EDİTÖRLER
Prof. Dr. Ali AYATA
Dr. Öğr. Sabri AYDIN
YAYIM KOORDİNATÖRÜ
Ragıp PEHLİVANLI – InGlobe Academy
KİTAP DİLİ
İngilizce
Çalışmalarınızı editör incelemesi için Türkçe olarak gönderebilirsiniz.
ÖNEMLİ TARİHLER
Bölüm Önerisi Sonu : 30 Temmuz 2021
Kabul Bildirimleri : 30 Ağustos 2021
Tam Metin Teslimi : 30 Ağustos 2021
Planlanan Yayım Tarihi : 2021
ÇAĞRI METNİNİ İNDİRİN (TÜRKÇE)
DOWNLOAD CALL FOR CHAPTER (ENGLISH)
ULUSLARARASI KİTAP ÇAĞRISI
Tüm dünyayı hızlı bir şekilde etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin yarattığı küresel sorunlarla birlikte normal kavramının sorgulanmaya başlandığı yeni bir düzene adım atılmış oldu. Pandemi küresel bir mahiyet kazanarak ekonomiden sosyal ilişkilere kadar geniş bir yelpazede hayatın her alanını etkiledikçe, küresel siyaset üzerinde de dönüştürücü etkilere sahip olması kaçınılmaz oldu. Uluslararası ilişkileri domine eden ve sistemi değiştirebilme kapasitesine sahip olan bu pandemi 1918 yılında yaşanan ve elli milyon insanın hayatını kaybettiği tahmin edilen İspanyol Gribi’nden sonra dünyanın karşılaştığı en büyük salgın hastalık konumunda ve belki de II. Dünya Savaşı’ndan sonra tüm dünyayı etkisi altına alan en büyük olay.
Umarız yakın zamanda gelecek olan post-Covid-19 döneminin muhtemelen I. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan uluslararası ilişkiler ve uluslararası sisteme yönelik beklentilere benzer tutumlar tarafından şekillenme olasılığı yüksektir. Bir yanda I. Dünya Savaşı sonrası uluslararası sistemde barışın hakim olacağına yönelik idealist ve optimist beklentilerin bugün de yaşanan olumsuzluklardan ders alan insanların pandemi sonrası daha doğaya saygılı, çevreci, barışçıl vs. olacağı beklentisi varken diğer yandan da I. Dünya Savaşı sonrası idealist tutumun siyasal gerçekçilik tarafından mağlup olması gibi uluslararası sistemde pandemi sonrası hem yapısal anlamda hem de aktör davranışlarında hiçbir değişikliğin meydana gelmeyeceği düşüncesi, I. Dünya savaşı sonrasına benzer ikilemlerin pandemi sonrası da yaşanacağını göstermektedir. Tüm bunlara rağmen Covid-19 pandemisinin başta ekonomik olumsuzluklar olmak üzere azımsanmayacak negatif etkilerinin olduğu ve bu etkilerin uzun yıllar kendini hissettireceği açıktır.
Covid-19 şüphesiz uluslararası ilişkileri ve uluslararası sistemi etkileyecektir. Bu etkinin hangi boyutlarda olacağını ise salgının süresi ve yaratacağı tahribat belirleyecektir. Küresel ölçekli ekonomik durgunluk, otoriterliğin güçlenmesi, uzaktan çalışma ve iş ve sosyal hayatta dijitalleşmenin yaygınlaşması, devlet bütçelerinde sağlık ve acil durum planlamalarına ayrılan payların artışı gibi gelişmelerin kısa vadede kendini göstereceği açıktır. Bu gibi gelişmelerin Covid-19 sonrası uluslararası ilişkiler ve küresel düzenin şekillenmesinde direkt etkili olacağı ortadadır. Örneğin, otoriter ve popülist eğilimlerde artış, çok kültürlülüğe ilişkin şüphecilik, devlet sınırlarının önem kazanması ve yükseltilmesi, izolasyonist tutumların güçlenmesi, Avrupa Birliği ve diğer bazı uluslararası kuruluşların varlık nedenlerinin sorgulanması gibi tutumların Covid-19 sonrası düzende hakim olması beklenmektedir. Bu sebeple, yaşanan ve yaşanacak gelişmelere binaen Covid-19 sonrası döneme ilişkin tartışmanın seyri bir süre sonra dönüşümün yaşanıp yaşanmayacağından ziyade dönüşümün ölçeği ve küresel anlamda sistemik kaymalara sebep olup olmayacağı doğrultusunda değişmesi olasıdır.
Örneğin, en önemli ulus üstü yapılanma ve ekonomik ve siyasal entegrasyon modeli olan AB’nin krize müdahalede geç kalması, krizle mücadele için uygun bir mekanizmasının olmaması, özellikle Almaya ve Fransa gibi lider üyelerinin başta ulusal güvenliklerini öne çıkartmış olmaları ve İtalya gibi pandeminin başında çok zor günler yaşayan bir üye devleti yalnız bırakmış olmaları ve ulusal sınırların kapatılması hem AB’nin sorgulanmasına hem de ‘tek Avrupa’ anlayışının büyük ölçüde zarar görmesine sebep olmuştur.
Ülke sınırlarının korunması gerekliliğinin tekrar ön plana çıkması ve ulus devletin önemini geri kazanmasının AB gibi oluşumların zayıflamasına sebep olması beklenmektedir. Bunun yanında batıda pandeminin etkileri giderek güçlenirken, Çin’in bu sorunun büyük ölçüde üstesinden gelmiş olması ister istemez batı değerlerinin ve yönetim anlayışınında sorgulanmasına sebep olması beklenmektedir.
Çin’in Wuhan eyaletinde baş gösteren Koronavirüs başlangıçta sıradan bir salgın gibi görünmesine rağmen, öyle olmadığı ilerleyen süreçte anlaşılmıştır. Bu çalışma, meydana getirdiği sonuçlar itibarıyla hâlihazırda küresel boyutta bir sağlık felaketi halini alan salgının uluslararası düzeydeki sosyoekonomik ve siyasal niteliği haiz muhtemel etkilerini ele almayı planlamaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Koronavirüs’ün uluslararası sistemde ne gibi etkilerinin olduğu, devletlerin buna karşı nasıl tepkiler verdikleri, salgının yayılmasında küreselleşmenin etkileri, olası sistem değişikliğine gidilirse hangi faktörlerin önceleneceği, salgın sonrası olası uluslararası sistem ve modeller, uluslararası kuruluşlar ve devletlerin etki sahaları ve dönüşümleri ve küreselleşmeyle ilişkileri, devletlerarasındaki rekabet ve salgına yönelik tepkiler gibi konu başlıkları öncelenecektir.
Yukarıdaki konularla ilgili çalışması olan araştırmacıları çıkarılacak olan uluslararası kitaba katkı sunmaya davet ediyoruz. İşbirliğiniz ve katkılarınız için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.